Üdvözöljük a Kis Kukta Klub Recepttárában!

A Recepttár a SE II. sz. Gyermekklinikán létrehozott Kis Kukta Klub által elkészített és kipróbált, a klubbon bemutatott, a gyerekek által megkóstolt ételek receptjeit és elkészítési módjukat tartalmazza.

A Recepttár felhívja a figyelmet a speciális tápszerekkel történő dúsítás fontosságára és ötleteket, útmutatást ad a felhasználásra. Az izomtömeg megőrzése szempontjából fontos a megfelelő energia és tápanyagbevitel. Különösen a fehérjére van szüksége az izomnak, hogy a tömegét és az erejét megőrizze.

A daganatos betegségben szenvedő gyermekek megfelelő táplálása kihívást jelent a család és a kezelőorvosok számára is. A gyermekek alultápláltsága részben a daganatos betegség következménye, másrészt a kezelés során alkalmazott kemoterápia okozta hányinger, a sugárkezelés, műtét mellékhatásai ezt az állapotot tovább súlyosbíthatják. A gyermekek megfelelő tápláltsága, test-összetétele segíti őket abban, hogy a kezelést jobban tűrjék, ezáltal elősegítve gyógyulásukat. A modern onkológiai ellátásban a táplálásterápia ugyanúgy a kezelés része a diagnózis felállításától kezdve, mint például a kemoterápia.
Ez, a gyermekek által kedvelt ételek magas fehérjetartalmú tápszerekkel kiegészített receptjeit tartalmazó oldal hiánypótló ezen a területen. Segíti a szülőket abban, hogy a gyermekek által korábban is kedvelt ételeket úgy tudják elkészíteni, hogy az étel íze, állaga ne térjen el a megszokottól, ugyanakkor fehérjepótló tápszerek alkalmazásával javítsa a gyermekek tápláltsági állapotát, erőnlétét. A receptek színes képeit nézve mindenki talál ízlésének megfelelő ételt, amit a szülő akár gyermekével együtt is elkészíthet, kidíszíthet, így fokozva a daganatos beteg gyermek örömét az étkezés során.
Szívből ajánlom a Recepttárban szereplő rendkívül ízletes ételek fogyasztását a klinikánkon tartott ételbemutatókon és a receptek otthoni alkalmazása során. Jó étvágyat!

Dr. Csóka Mónika egyetemi docens – Semmelweis Egyetem, II.sz Gyermekgyógyászati Klinika