Dr. Veres Gábor ajánlása

„A daganatos gyermekek megfelelő táplálásával kapcsolatos információkat, még egyetlen oldal sem foglalta össze. Szeretnénk, ha az oldalt olvasva, számos hasznos információval gazdagodnának mindazok a szülők, akiknek gyermekei daganatos betegségben szenvednek.

Sajnálatos, hogy a tumoros betegek száma hazánkban is egyre növekszik, de nagyon örvendetes az a tény, hogy a gyógyulási arányszám is egyre javul. A daganat leküzdésében természetesen fontos elem a kemoterápia, az esetleges sebészeti beavatkozás és a radioterápia. Azonban a terápia sikerességét a gyermekek megfelelő táplálása is jelentős mértékben meghatározza.

Szerencsére már a múlté azoknak a terápiás tévhiteknek a sora, melynek élén sokáig az állt, hogy a tumoros gyermek kalorizálása, táplálási állapotának javítása a daganatos sejteket is növeszti, így a táplálásterápia nem jelentős tényező. Ennek az ellenkezője igaz, amit jól érzékeltet ez az igényes, minden részletre odafigyelő tájékoztató honlap. Az ideális testösszetétel és ennek pozitív irányba történő elmozdítása, a kemoterápia táplálásra gyakorolt hatása és ennek kivédése, számos gyakorlati tanács a változatos, minőségileg és mennyiségileg is megfelelő étrend összeállításához, tálalásához, a különböző iható- és szondatápszerek ismertetése: csak néhány kiragadott példa annak illusztrálására, hogy mennyire hasznos ez a weboldal a szülők számára.

Őszintén kívánom, hogy minél hamarabb gyógyuljanak a daganatos kisbetegek!”

Dr. Veres Gábor, 
a Gyermek-gasztroenterológiai Társaság elnökeOlvasson további cikkeket a témában!