Gyakori mellékhatások a kezelések mellett

Az alábbi részben a daganatos betegség és a kezelések alatt, után fellépő leggyakoribb mellékhatásokat és problémákat vesszük sorra. Ha hasonló mellékhatásokat vagy problémákat tapasztal gyermekénél, arról mindig tájékoztassa a gyermeke kezelőorvosat, ápolóját vagy dietetikusát.

Székrekedés

A székrekedés hátterében állhatnak egyes daganat-ellenes szerek, valamint egyéb gyógyszerek (pl. bizonyos fájdalomcsillapító), a kevés rost- és folyadékfogyasztás, vagy a fizikai aktivitás hiánya (pl. a hosszas ágyban fekvés).

Tovább

Haspuffadás

Haspuffadás mögött számos probléma állhat, ezért mindig tájékoztassa a kezelőorvosát, ha gyermekénél has puffadást tapasztal.

Tovább

Hányinger

Egyes kezelések mellékhatásaként jelentkezhet hányinger (hányással vagy a nélkül). Van, akinél egyáltalán nem jelentkezik, másoknál a kezelés után és vannak, akiknél napokkal később jelenik meg. Általában a kezelés befejeztével csökken, majd megszűnik a panasz.

Tovább

Hányás

Hányásos roham alatt, ne egyen vagy igyon semmit a gyermeke! A hányás megszűnése után fontos a folyadékpótlás.

Tovább

Rágási, nyelési nehézség

Rágási és nyelési nehezítettség kialakulásának számos oka lehet, például a nyaki és rágó izmok nem megfelelő működése vagy fizikai akadályoztatottság, mint a szájüregi, vagy a nyelőcsövet érintő sebek, sérülések.

Tovább

Étvágytalanság

Ez a leggyakoribb probléma. A betegségen és a kezelésen túl, a fájdalom, a félelem, a lehangoltság is csökkenti az étvágyat.

Tovább

Megváltozott ízlés és ízlelés

Néhány daganatos beteg úgy érzi, hogy megváltozott az ízlése, de többnyire ezek a változások csak átmenetiek.

Tovább

Hasmenés

A kemoterápia, a sugárkezelés, a fertőzések vagy akár pszichés okok (szorongás, félelemérzet, nyugtalanság) is okozhatnak hasmenést. Ilyenkor az élelmiszer olyan gyorsan halad át a bélrendszeren, hogy nem jut elég idő a megemésztésre, és a lebontott tápanyagok felszívódására.

Tovább

Kemoterápia mellékhatásaként jelentkező tápcsatorna elváltozások étrendi kezelése

Czuppon Krsiztina dietetikus ajánlása durva rost mentes, zsírszegény, kímélő fűszerezésű, könnyű-vegyes étrendre.

Tovább