Kemoterápia mellékhatásaként jelentkező tápcsatorna elváltozások étrendi kezelése

Czuppon Krisztina dietetikus írása.

Durva rost mentes, zsírszegény, kímélő fűszerezésű, könnyű-vegyes étrend, (krisztalloid szénhidrátokban szegény: mérsékelt hozzáadott cukortartalmú).
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a beteg állapotát, egyéni ízlését.
Ajánlott a gyakori kis adagok fogyasztása.

 

Fogyasztása ajánlott Fogyasztása nem ajánlott
gabonafélék, köretek főtt rizs, burgonya, főtt tészta barna rizs, bulgur, hajdina
pékáruk másnapos termékek: fehér kenyér, kifli, zsemle, pirított kalács, pirítós, kétszersült, piskóta friss kelt, élesztős tészta, korpás, rostdús, magvas-pékáruk, leveles és vajas tésztából készült péksütemények (kakaós csiga, túrós batyu, croissant, pogácsa)
húsáruk, húskészítmények natúr sült hús, főtt hús, sovány húsok, halak és felvágottak bő olajban sült húsok, pörkölt, szalámi, kolbász, hurka, füstölt áruk, szalonna, bacon, tepertő
tojás zsírszegényen elkészítve (főtt lágy tojás) rántotta
zöldségek metélőhagyma, zsenge zöldségek, tök, cukkini, sárgarépa, cékla, zöldbab, sütőtök, padlizsán, brokkoli, spárga, spenót, fejes saláta káposztafélék, karfiol, karalábé, száraz hüvelyesek, zöldpaprika, paradicsom, hagymafélék, gomba, retek, torma, szója
gyümölcsök barack, alma, meggy, hámozott gyümölcsök és friss présnedvek, kompótok apró magvas gyümölcsök, körte, kivi
tej, tejtermékek zsírszegény tej, natúr joghurt, kefir, pudingok, light sajtok és krémsajtok, zsírszegény túró zsíros sajtok, füstölt sajt, zsíros tejszín, zsíros tejföl, tejszínes joghurt, apró magvakat tartalmazó gyümölcsjoghurtok
zsiradékok, olajok light margarinok és vajkrémek, kókuszzsír kis mennyiségben hevített zsiradékok
fűszerek petrezselyem, kapor, kömény, babérlevél, majoránna, tárkony, zellerzöld, kakukkfű, oregano, borsikafű, fahéj, szegfűszeg, citromhéj csípős paprika, fekete bors, fehér bors, mustár, torma, fokhagyma, curry
egyéb háztartási keksz, babapiskóta zöld tea, fekete tea, gyümölcs és gyógynövény teák, szénsavmentes ásványvíz zsírdús omlós kekszek, zabkeksz, olajos magvak, szénsavas italok, apró magvas lekvárok, csokoládék, chipsek, Nutella
konyhatechnológia főzés, párolás, aromás párolás, sütőzacskó, teflon edényben, cserépedényben, alufóliában sütés, száraz rántás, hintés, habarás, saját anyaggal sűrítés, lazítás: zsemlével, rizzsel, tojáshabbal rántás, bő olajban sütés, szalonnával tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma, majonéz, csokoládé