A mindenki számára követendő egészséges táplálkozás megjelenítésére egy ház képe a legalkalmasabb. Az Egészséges Táplálkozás Háza a gabonafélékre épül, a zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök alkotják az oldalfalakat, a tető húsokból és húskészítményekből, valamint tejből és tejtermékekből áll. Ezekből az élelmiszercsoportokból naponta többször is kell fogyasztani. Azok a táplálékok, amelyek zsiradékban és cukorban igen gazdagok, nem szerepelnek a mindennapi táplálkozás házának szerkezetében, ezeket inkább hetente vagy még ritkábban célszerű fogyasztani.(1)
Fehérjék
- A szervezet alapvető építőkövei, a sejtek megújulásához és működéséhez nélkülözhetetlenek.
- Kizárólag szénhidrátokból és zsírból a szervezet fehérjét nem képes előállítani.
- A fehérjék a testfelépítéshez és az életműködéshez egyaránt nélkülözhetetlenek.
- A gyermekek számára az állat eredetű fehérjék létfontosságúak, mert teljes értékűek, azaz az összes létfontosságú aminosavat (fehérjék építőelemei) a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák.
- Állati eredetű fehérje források: a húsok, halak, tojás, tejtermékek,
- Növényi eredetű fehérje források: száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse), gabona, olajos magvak stb.
Szénhidrátok
- Elsősorban növényi forrásból származnak.
- A növényi élelmiszerekkel elfogyasztott keményítő a szervezet számára a legkönnyebben emészthető energiát adó tápanyag.
- Szénhidrát források: gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök.
Rostok
- Olyan növényi eredetű szénhidrátok melyeket a vékonybél enzimei nem képesek lebontani, ezért szinte változatlan formában jutnak el a vastagbélbe, ahol kedvező hatást fejtenek ki a bélflórára, és a bélfal nyálkahártyájára.
- Az élelmi rostok fogyasztásának fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban, többek között elengedhetetlenek a normális bélműködéshez, fenntartják a rendszeres székletürítést.
Zsírok
- Koncentrált formában tartalmaznak energiát.
- A zsírok a sejtmembránok, és a hormonok fontos alkotórészei, valamint a zsírban oldódó vitaminok vivőanyagai.
- Zsiradék források: növényi olajok és állati eredetű zsiradékok (pl. tejtermékekben lévő tejzsír, húsokban lévő úgynevezett rejtett zsiradékok).
Víz és az elektrolitok (nátrium, kálium)
- Nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez,
- de mivel nincs energia tartalmuk nem számítanak energiát adó tápanyagnak.
A vitaminok és ásványi anyagok energiát ugyan nem adó tápanyagok, viszont nélkülözhetetlenek a szervezet élettani folyamataihoz.
A megfelelő táplálkozás kiemelt fontosságú a beteg számára is, még inkább a betegséggel való megbirkózás, a betegségből és a műtétek utáni felépülés szempontjából is. Bizonyos betegségek, állapotok esetén a szervezet a gyógyuláshoz (a betegségből adódó sajátos táplálási igényeket szem előtt tartó) diétát igényel, amit az addigi étrend módosításával lehet biztosítani.
(1) Rodler táplálkozási ajánlások (www.oeti.hu/download/tapanyagtablazatok.pdf)