A táplálkozás alapelemei

táplálkozás

A mindenki számára követendő egészséges táplálkozás megjelenítésére egy ház képe a legalkalmasabb. Az Egészséges Táplálkozás Háza a gabonafélékre épül, a zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök alkotják az oldalfalakat, a tető húsokból és húskészítményekből, valamint tejből és tejtermékekből áll. Ezekből az élelmiszercsoportokból naponta többször is kell fogyasztani. Azok a táplálékok, amelyek zsiradékban és cukorban igen gazdagok, nem szerepelnek a mindennapi táplálkozás házának szerkezetében, ezeket inkább hetente vagy még ritkábban célszerű fogyasztani.(1)

Fehérjék

  • A szervezet alapvető építőkövei, a sejtek megújulásához és működéséhez nélkülözhetetlenek.
  • Kizárólag szénhidrátokból és zsírból a szervezet fehérjét nem képes előállítani.
  • A fehérjék a testfelépítéshez és az életműködéshez egyaránt nélkülözhetetlenek.
  • A gyermekek számára az állat eredetű fehérjék létfontosságúak, mert teljes értékűek, azaz az összes létfontosságú aminosavat (fehérjék építőelemei) a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák.
  • Állati eredetű fehérje források: a húsok, halak, tojás, tejtermékek,
  • Növényi eredetű fehérje források: száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse), gabona, olajos magvak stb.

 

Szénhidrátok

  • Elsősorban növényi forrásból származnak.
  • A növényi élelmiszerekkel elfogyasztott keményítő a szervezet számára a legkönnyebben emészthető energiát adó tápanyag.
  • Szénhidrát források: gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök.

 

Rostok

  • Olyan növényi eredetű szénhidrátok melyeket a vékonybél enzimei nem képesek lebontani, ezért szinte változatlan formában jutnak el a vastagbélbe, ahol kedvező hatást fejtenek ki a bélflórára, és a bélfal nyálkahártyájára.
  • Az élelmi rostok fogyasztásának fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban, többek között elengedhetetlenek a normális bélműködéshez, fenntartják a rendszeres székletürítést.

 

Zsírok

  • Koncentrált formában tartalmaznak energiát.
  • A zsírok a sejtmembránok, és a hormonok fontos alkotórészei, valamint a zsírban oldódó vitaminok vivőanyagai.
  • Zsiradék források: növényi olajok és állati eredetű zsiradékok (pl. tejtermékekben lévő tejzsír, húsokban lévő úgynevezett rejtett zsiradékok).

 

Víz és az elektrolitok (nátrium, kálium)

  • Nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez,
  • de mivel nincs energia tartalmuk nem számítanak energiát adó tápanyagnak.

A vitaminok és ásványi anyagok energiát ugyan nem adó tápanyagok, viszont nélkülözhetetlenek a szervezet élettani folyamataihoz.

A megfelelő táplálkozás kiemelt fontosságú a beteg számára is, még inkább a betegséggel való megbirkózás, a betegségből és a műtétek utáni felépülés szempontjából is. Bizonyos betegségek, állapotok esetén a szervezet a gyógyuláshoz (a betegségből adódó sajátos táplálási igényeket szem előtt tartó) diétát igényel, amit az addigi étrend módosításával lehet biztosítani.

(1) Rodler táplálkozási ajánlások (www.oeti.hu/download/tapanyagtablazatok.pdf)