A daganatos gyermek tápláltsági állapota

daganatos gyermek tápláltság

A megfelelő tápláltsági állapot elengedhetetlenül fontos, hogy a beteg gyermek kedvezőbb eséllyel birkózhasson meg a betegséggel.

 

Gyermekének tápláltsági állapota hatással bír:

  • a szükséges beavatkozások okozta elváltozások súlyosságára,
  • általános és időbeni lefolyására,
  • következményeire,
  • mindezek miatt nemcsak a betegség legyőzési esélyére, hanem az odavezető út milyenségére is.

 

A tápláltsági állapot felmérése, követése

A beteg gyermek gondozása során nélkülözhetetlen az aktuális tápláltsági állapot rendszeres felmérése, és az esetleges kóros tápláltsági állapot (akár alultápláltság vagy túlsúly) kialakulásához vezető kockázati tényezők felmérése. Ezek meghatározása többféle módszerrel lehetséges. A különböző módszerek alkalmazásának vannak előnyei és hátrányai is, a gyermek gyógyítását, illetve gondozását végző intézet szakmai megfontolások és lehetőségei alapján választja ki az alkalmazott módszert.

A tápláltsági állapot meghatározásához mindenképpen szükséges rendszeresen figyelemmel kísérni a testtömeg és a testmagasság alakulását!
Letölthető anyag: Testméreteket követő táblázat

Az életkortól függően egyéb körfogatok is mérhetők, pl. fej, mellkas, derék, csípő.

Van, ahol a testtömeg mellett a testösszetételt is vizsgálják. Ennek kapcsán arra keresik a választ, hogy a teljes testtömegből milyen az izomtömeg és a zsírtömeg aránya. Ez szintén többféle módszerrel lehetséges. Pl. a felkar körfogatából következtetni lehet az izomtömegre és a bőrredő vastagságából (a bőr alatti zsírrétegből) pedig a zsírtömegre.
Vannak olyan speciális eszközök, melyekkel közvetlenül is mérhető az izomtömeg és a zsírtömeg. Az izomtömeget úgy lehet megőrizni, vagy növelni, ha elegendő energiát és fehérjét fogyaszt valaki, és rendszeresen mozog.

Sajnos a hosszan tartó betegségek során és az étvágytalanság miatti kevés ételfogyasztás (illetve a nem megfelelő összetételű, azaz alacsony fehérje tartalmú ételek fogyasztása) és a hosszas fekvés, illetve a szervezetben lévő gyulladások okozta anyagcsere változások hatására az izomtömeg jelentősen csökkenhet. Ezen információk figyelembevételével és mérések eredményének értékelésével határozza meg a kezelő orvosa a Táplálásterápia szükségességét és mértékét.