Táplálási tanácsok a kezelések előtt, alatt és után

táplálási tanácsok
A daganatos beteg gyermek energiaigénye megnő az egészséges társaiéhoz képest. Az energia szükséglet mértéke betegségenként eltérő, ez a daganatos betegségek esetén akár 30-50%-os emelkedést is jelenthet, de a kezelés alatt a beteg állapotától és a társuló szövődményektől függően még ennél is magasabb lehet. A megnövekedett igények nem megfelelő fedezése alultápláltsághoz vezethet.

Az alultápláltságnak több oka lehet, s az egyes tényezők hatása összeadódhat, sokszorozódhat:

  • rossz étvágy, így a nem megfelelő tápanyagbevitel
  • felszívódási zavar
  • a daganat jelenléte és a daganatellenes kezelés miatt megváltozott anyagcsere
  • a betegséggel és a kezeléssel összefüggő lelki és pszicho-szociális tényezők kiváltotta étvágytalanság

A beteg megfelelő tápláltsági állapotának fenntartásához mindenképpen biztosítani kell a minőségileg és mennyiségileg is megfelelő étrendet (azaz diétát).

Az étrendmódosítás annyit jelent, hogy bizonyos szempontok figyelembe vételével egyrészt kiválogatjuk azokat az élelmiszereket, amelyek kedvezően hatnak a szervezetre, valamint olyan ételkészítési módokat javasolunk, melyek elősegítik a kedvezőbb emésztést, felszívódást. Másrészt felhívjuk a figyelmet azon élelmiszerek elkerülésére, melyek az adott betegség fennállása, illetve annak kezelése során, nehezebben tolerálhatóak, fogyasztásuk kellemetlen panaszokat, tüneteket okozhatnak.

Daganatos betegség esetén az étrend céljai

  • támogassa a megfelelő fejlődést, azaz a testtömeg és testmagasság korhoz megfelelő növekedését,
  • csökkentse a daganat ellenes kezelések mellékhatásait és a szövődményeit.

Az étrendmódosítás történhet úgy, hogy magasabb energia- és tápanyag tartalmú (különösen fehérjében gazdag), és könnyen emészthető élelmiszereket javasol a dietetikus.

Amennyiben ez még mindig nem elegendő a testtömeg növekedéshez, akkor az orvos a hagyományos ételek mellé kiegészítő táplálékként speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszereket fog javasolni. Mivel ezek magas energia és tápanyag tartalommal rendelkeznek, ezért pótolni képesek azt a hiányzó mennyiséget, melyet a gyermek az étvágytalanság miatt nem képes elfogyasztani.