Czuppon Krisztina dietetikus írása.
Durva rost mentes, zsírszegény, kímélő fűszerezésű, könnyű-vegyes étrend, (krisztalloid szénhidrátokban szegény: mérsékelt hozzáadott cukortartalmú).
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a beteg állapotát, egyéni ízlését.
Ajánlott a gyakori kis adagok fogyasztása.
Fogyasztása ajánlott | Fogyasztása nem ajánlott | |
---|---|---|
gabonafélék, köretek | főtt rizs, burgonya, főtt tészta | barna rizs, bulgur, hajdina |
pékáruk | másnapos termékek: fehér kenyér, kifli, zsemle, pirított kalács, pirítós, kétszersült, piskóta | friss kelt, élesztős tészta, korpás, rostdús, magvas-pékáruk, leveles és vajas tésztából készült péksütemények (kakaós csiga, túrós batyu, croissant, pogácsa) |
húsáruk, húskészítmények | natúr sült hús, főtt hús, sovány húsok, halak és felvágottak | bő olajban sült húsok, pörkölt, szalámi, kolbász, hurka, füstölt áruk, szalonna, bacon, tepertő |
tojás | zsírszegényen elkészítve (főtt lágy tojás) | rántotta |
zöldségek | metélőhagyma, zsenge zöldségek, tök, cukkini, sárgarépa, cékla, zöldbab, sütőtök, padlizsán, brokkoli, spárga, spenót, fejes saláta | káposztafélék, karfiol, karalábé, száraz hüvelyesek, zöldpaprika, paradicsom, hagymafélék, gomba, retek, torma, szója |
gyümölcsök | barack, alma, meggy, hámozott gyümölcsök és friss présnedvek, kompótok | apró magvas gyümölcsök, körte, kivi |
tej, tejtermékek | zsírszegény tej, natúr joghurt, kefir, pudingok, light sajtok és krémsajtok, zsírszegény túró | zsíros sajtok, füstölt sajt, zsíros tejszín, zsíros tejföl, tejszínes joghurt, apró magvakat tartalmazó gyümölcsjoghurtok |
zsiradékok, olajok | light margarinok és vajkrémek, kókuszzsír kis mennyiségben | hevített zsiradékok |
fűszerek | petrezselyem, kapor, kömény, babérlevél, majoránna, tárkony, zellerzöld, kakukkfű, oregano, borsikafű, fahéj, szegfűszeg, citromhéj | csípős paprika, fekete bors, fehér bors, mustár, torma, fokhagyma, curry |
egyéb | háztartási keksz, babapiskóta zöld tea, fekete tea, gyümölcs és gyógynövény teák, szénsavmentes ásványvíz | zsírdús omlós kekszek, zabkeksz, olajos magvak, szénsavas italok, apró magvas lekvárok, csokoládék, chipsek, Nutella |
konyhatechnológia | főzés, párolás, aromás párolás, sütőzacskó, teflon edényben, cserépedényben, alufóliában sütés, száraz rántás, hintés, habarás, saját anyaggal sűrítés, lazítás: zsemlével, rizzsel, tojáshabbal | rántás, bő olajban sütés, szalonnával tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma, majonéz, csokoládé |