Megváltozott ízlés és ízlelés

Néhány daganatos beteg úgy érzi, hogy megváltozott az ízlése, de többnyire ezek a változások csak átmenetiek:

  • már nem szeretnek vagy kívánnak bizonyos ételeket, akár a korábbi kedvenceiket sem,
  • úgy érzik, hogy minden ételnek egyforma íze van,
  • esetleg fémes ízt éreznek a szájukban
  • vagy alkalmanként semmilyen ízt nem éreznek.

 

Íme néhány javaslat, hogy az ételeket ízletesebbé/kívánatosabbá tegyék:

  • Azokat az ételeket kínálja gyermekének, amelyek ízét akkor éppen kedveli. Mellőzze azokat, amik amúgy sem vonzóak a számára.
  • Néhány hét múlva újra próbálhatja a korábban visszautasított korábbi kedvenc ételeket is, hátha a gyermek ízérzete újra a régi.
  • Válasszon, illetve készítsen olyan ételeket, amelyek látványa, íze, illata vonzó. Helyezzen hangsúlyt a szép ízléses, akár vicces tálalásra, dekorációra.
  • Előfordulhat, hogy az illatok zavaróak. Ekkor kínálja az ételeket szobahőmérsékleten, főzés közben a szagelszívót kapcsolja be, fedje le a készülő ételt.
  • Használjanak műanyag evőeszközt, így csökkenthetik a fémes íz érzetet a szájban.
  • Fokozottan ügyeljenek a szájhigiéniára; rendszeresen mosson a gyermek fogat vagy öblögessen frissítő szájvízzel, így az ételek ízletesebbnek tűnhetnek.

 

Néhány hasznos tipp az egyes ételcsoportokhoz:

  • A zöld fűszernövényeink (frissen, vagy szárítva) ízletesek, jótékony hatással lehetnek az emésztésre és remekül alkalmazhatóak a dekorációhoz is.
  • A húsfélék ízét javíthatja pácolással, fűszerezéssel, édes gyümölcs, zöldséges, fűszeres öntet, édes-savanyú szósz hozzáadásával.
  • A zöldséges, gyümölcsös mártások változatosabbá, ízletesebbé tehetik a főfogást.
  • A friss gyümölcsök és a levek felfrissítenek, és kellemes ízt hagynak a szájban. Sokszor az étel hőmérséklete is számíthat: Kínáljon az évszaknak megfelelő lehűtött vagy fagyasztott gyümölcsöket. Készítsen friss gyümölcsből turmixot, melyet keverjen jégkrémhez, joghurthoz.