Étrend a daganatellenes kezelések előtt

etrend-a-kezelesek-alattA daganatos betegség gyanújának felmerülésekor elindul egy kivizsgálási folyamat, majd végül megtörténik a diagnózis felállítása. Ezt követően még további várakozási idő szükséges, amíg a daganat ellenes kezelések elindulnak.

 

A várakozás időszakában is már nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, azért, hogy minél jobb tápláltsági állapotban kerüljön a szervezet akkorra, amikor elindul a daganatellenes kezelés…

 

Ezek a kezelések megterhelést, stresszt jelentenek a szervezetnek. A megfelelő tápláltsági állapotban lévő betegeknél általában ritkábban jelentkeznek a mellékhatások, azok, amik megjelennek is enyhébbek és a kezelések között kedvezőbb a regenerálódás folyamat. Az alultáplált betegeket sokkal jobban megviselhetik a mellékhatások, és hosszabb kórházi tartózkodásra számíthatnak.

 

 

Mit is jelent a megfelelő tápláltsági állapot?

A BMI (testtömeg index, BMI) lehetőség szerint 20 és 25 kg/m² közötti. Alultápláltságról akkor beszélhetünk, ha a BMI értéke 20 kg/m² alatti. De nemcsak a megfelelő BMI-re szükséges odafigyelni, hanem a testtömeg csökkenésre, azaz a fogyásra is. Az 5%-nál nagyobb, akarattól független testtömeg csökkenés szintén kedvezőtlenül hat a gyógyulási folyamatokra.

 

Például 60 kg-os testtömeg esetén már a 3 kg-nál nagyobb súlycsökkenés annyit jelent, hogy átlépte az 5%-os kritikus határt.

 

Megfelelő mennyiségű és kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú étrend fogyasztásával javítani lehet a tápláltsági állapotot, és stabilizálni lehet a testtömeget. Naponta 5-szöri táplálkozás javallt, ebből 3 fő étkezés (reggeli, ebéd és vacsora) mindig tartalmazzon állati eredetű élelmiszereket pl. húst, tejterméket vagy tojást. A 2 kis étkezésre (tízóraira és uzsonnára) lehet gyümölcsöt és zöldségféléket fogyasztani.

 

Főbb szempontok
Napi étkezések száma: 5
Napi energiaszükséglet: kb. 30 kcal/ttkg
(pl.: 60 kg esetén 1800 kcal, fizikai aktivitás esetén)
Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva: – fehérje: kb. 15en%
– zsír: kb. 30en%
– szénhidrát: kb. 55en%
Az egyes tápanyagokra vonatkoztatott energia-bevitel legyen kiegyensúlyozott. A megfelelő testösszetétel, azaz az ideális izom és zsír arány elérése és megtartása céljából.
Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva: – fehérje: 0,8-1 g/ttkg
– zsír: 1,0 g/ttkg
– szénhidrát: 4-5 g/ttkg
Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora): Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék), az esszenciális aminosavak biztosítására és az izomtömeg megőrzése érdekében.

 

Miből mennyit együnk egy étkezésre és egész nap?

Ez attól függ, hány évesek vagyunk, milyen a testtömegünk, végzünk-e fizikai munkát, sportolunk-e, illetve, hogy milyen a betegségünk természete. Mivel minden élelmiszerünknek más és más a tápanyag-összetétele, nehéz meghatározni, hogy miből mennyit is együnk. Egyszerűbb, ha a bonyolult, hosszadalmas számolásokat mellőzzük és inkább egységekben gondolkodunk.

Az egészséges táplálkozás során naponta:

  • 2-3 egységet kellene fogyasztani a hús és húskészítményekből
  • 3-4 egységet tejtermékből
  • 5-8 egységet zöldségből és gyümölcsből
  • 5-9 egységet gabonafélékből

 

Fõbb élelmiszer csoportok

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Napi egységek száma Mit tartalmazhat egy egység? Mit tartalmazhat két egység?
Húsok, húskészítmények 2-3 egység 50-100 g csont nélküli hús (pulykahús, csirkehús, marhahús, hal)

vagy

50-100 g felvágott

vagy

1 db nagyobb vagy 2 db kisebb virsli

Tej és tejtermékek 3-4 egység 2 dl tej

vagy

1,5 dl joghurt, kefir

vagy

1 dl tejföl

vagy

50 g túró

vagy

2 szelet sajt (kb. 30-50 g)

vagy

1 db kockasajt

Zöldségfélék, gyümölcsök 5-8 egység 1 db alma, őszibarack, nektarin

vagy

1 db paradicsom, paprika

vagy

1 darab sárgarépa

vagy

1 adag saláta (100-150g)

vagy

1,5 dl zöldséglé

1 db banán (kb. 200 g)

vagy

1 adag burgonya (kb. 200g)

vagy

1 adag főzelék (kb. 200g)

vagy

1 adag párolt zöldköret (kb. 200g)

Gabonafélék 5-8 egység 1 szelet kenyér (kb. 60g)

vagy

1 kifli (kb. 44g)

vagy

1 zsemle (kb. 54g)

vagy

1 szelet kalács (kb. 50g)

vagy

1 adag gabonapehely (kb. 40g)

1 adag pizza

vagy

1 adag főtt tészta (kb. 200-240g)

vagy

1 adag párolt rizs (kb. 200-240g)