A daganatos betegség gyanújának felmerülésekor elindul egy kivizsgálási folyamat, majd végül megtörténik a diagnózis felállítása. Ezt követően még további várakozási idő szükséges, amíg a daganat ellenes kezelések elindulnak.
A várakozás időszakában is már nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, azért, hogy minél jobb tápláltsági állapotban kerüljön a szervezet akkorra, amikor elindul a daganatellenes kezelés…
Ezek a kezelések megterhelést, stresszt jelentenek a szervezetnek. A megfelelő tápláltsági állapotban lévő betegeknél általában ritkábban jelentkeznek a mellékhatások, azok, amik megjelennek is enyhébbek és a kezelések között kedvezőbb a regenerálódás folyamat. Az alultáplált betegeket sokkal jobban megviselhetik a mellékhatások, és hosszabb kórházi tartózkodásra számíthatnak.
Mit is jelent a megfelelő tápláltsági állapot?
A BMI (testtömeg index, BMI) lehetőség szerint 20 és 25 kg/m² közötti. Alultápláltságról akkor beszélhetünk, ha a BMI értéke 20 kg/m² alatti. De nemcsak a megfelelő BMI-re szükséges odafigyelni, hanem a testtömeg csökkenésre, azaz a fogyásra is. Az 5%-nál nagyobb, akarattól független testtömeg csökkenés szintén kedvezőtlenül hat a gyógyulási folyamatokra.
Például 60 kg-os testtömeg esetén már a 3 kg-nál nagyobb súlycsökkenés annyit jelent, hogy átlépte az 5%-os kritikus határt.
Megfelelő mennyiségű és kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú étrend fogyasztásával javítani lehet a tápláltsági állapotot, és stabilizálni lehet a testtömeget. Naponta 5-szöri táplálkozás javallt, ebből 3 fő étkezés (reggeli, ebéd és vacsora) mindig tartalmazzon állati eredetű élelmiszereket pl. húst, tejterméket vagy tojást. A 2 kis étkezésre (tízóraira és uzsonnára) lehet gyümölcsöt és zöldségféléket fogyasztani.
Főbb szempontok | |
---|---|
Napi étkezések száma: | 5 |
Napi energiaszükséglet: | kb. 30 kcal/ttkg (pl.: 60 kg esetén 1800 kcal, fizikai aktivitás esetén) |
Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva: | – fehérje: kb. 15en% – zsír: kb. 30en% – szénhidrát: kb. 55en% Az egyes tápanyagokra vonatkoztatott energia-bevitel legyen kiegyensúlyozott. A megfelelő testösszetétel, azaz az ideális izom és zsír arány elérése és megtartása céljából. |
Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva: | – fehérje: 0,8-1 g/ttkg – zsír: 1,0 g/ttkg – szénhidrát: 4-5 g/ttkg |
Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora): | Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék), az esszenciális aminosavak biztosítására és az izomtömeg megőrzése érdekében. |
Miből mennyit együnk egy étkezésre és egész nap?
Ez attól függ, hány évesek vagyunk, milyen a testtömegünk, végzünk-e fizikai munkát, sportolunk-e, illetve, hogy milyen a betegségünk természete. Mivel minden élelmiszerünknek más és más a tápanyag-összetétele, nehéz meghatározni, hogy miből mennyit is együnk. Egyszerűbb, ha a bonyolult, hosszadalmas számolásokat mellőzzük és inkább egységekben gondolkodunk.
Az egészséges táplálkozás során naponta:
- 2-3 egységet kellene fogyasztani a hús és húskészítményekből
- 3-4 egységet tejtermékből
- 5-8 egységet zöldségből és gyümölcsből
- 5-9 egységet gabonafélékből
Fõbb élelmiszer csoportok |
Kiegyensúlyozott táplálkozás |
||
---|---|---|---|
Napi egységek száma | Mit tartalmazhat egy egység? | Mit tartalmazhat két egység? | |
Húsok, húskészítmények | 2-3 egység | 50-100 g csont nélküli hús (pulykahús, csirkehús, marhahús, hal)
vagy 50-100 g felvágott vagy 1 db nagyobb vagy 2 db kisebb virsli |
|
Tej és tejtermékek | 3-4 egység | 2 dl tej
vagy 1,5 dl joghurt, kefir vagy 1 dl tejföl vagy 50 g túró vagy 2 szelet sajt (kb. 30-50 g) vagy 1 db kockasajt |
|
Zöldségfélék, gyümölcsök | 5-8 egység | 1 db alma, őszibarack, nektarin
vagy 1 db paradicsom, paprika vagy 1 darab sárgarépa vagy 1 adag saláta (100-150g) vagy 1,5 dl zöldséglé |
1 db banán (kb. 200 g)
vagy 1 adag burgonya (kb. 200g) vagy 1 adag főzelék (kb. 200g) vagy 1 adag párolt zöldköret (kb. 200g) |
Gabonafélék | 5-8 egység | 1 szelet kenyér (kb. 60g)
vagy 1 kifli (kb. 44g) vagy 1 zsemle (kb. 54g) vagy 1 szelet kalács (kb. 50g) vagy 1 adag gabonapehely (kb. 40g) |
1 adag pizza
vagy 1 adag főtt tészta (kb. 200-240g) vagy 1 adag párolt rizs (kb. 200-240g) |