Étrend a daganatellenes kezelések között

etrend-a-kezelesek-alattA daganat ellenes kezelések megterhelik a szervezetet, emiatt a kezelések között olyan étrendet javasolt folytatni, amelyek egyrészt kímélik a szervezetet, másrészt biztosítják a regenerálódáshoz szükséges energiát, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat.

 

Főbb szempontok Javasolt étrend
Napi étkezések száma: 5-7
Gyakrabban, és egyszerre kisebb mennyiségek elfogyasztása javasolt
Napi energiaszükséglet: 30-40 kcal/ttkg
Ha a testtömeg stabilizálsa a cél akkor kb. 30 kcal/ttkg, ha a növelés a cél akkor 30-40 kcal/ttkg.
Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva: – fehérje: kb. 15-20en%
– zsír: kb. 20-30en%
– szénhidrát: kb. 55en%
A fehérjebevitel növelése szükséges pl. a gyulladások fellépése esetén, műtét után a felépülés idejére, izomtömeg növelése esetén, alacsony albuminszintnél.
A zsiradékbevitel csökkentése szükséges hasmenések idején, zsírfelszívódási zavar esetén.
Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva: – fehérje: 1,0-1,5 g/ttkg
– zsír: 0,6-1 g/ttkg
– szénhidrát: 4-8 g/ttkg
Bizonyos állapotokban szükséges a fehérjebevitel növelése, és a zsírbevitel csökkentése pl. műtét utáni lábadozás idején.
Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora):

Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék).

Átmenetileg a kemoterápiás kezelések után tejcukor érzékenység alakulhat ki, ekkor válassza a tejcukorban szegényebb tejtermékeket pl. joghurt, túró, kemény sajt, ha nagyon érzékeny, akkor válasszon „tejcukor/laktóz mentes” tejtermékeket.

A húst és a tojást kevés zsiradék felhasználásával készítse, és csak enyhén fűszerezze.

 

Miket együnk egész nap?

Főbb élelmiszer csoportok és a napi egységek Kezelések közötti időszakban javasolt élelmiszerek
Húsok, húskészítmények, tojás

A sovány húsok és felvágottak javasoltak, főleg főzve és párolva, nem bő olajban sütve.

Ha valaki nem kívánja a húsféléket, akkor növelni szükséges a tojás és a tejtermékek fogyasztását, hogy a megfelelő fehérje mennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetnek.

Tej és tejtermékek

Enyhébb tejcukor érzékenység esetén válassza a laktózban/tejcukorban szegényebb tejtermékeket pl. joghurt, túró, kemény sajt, ha nagyon érzékeny, akkor válasszon „tejcukor/laktóz mentes” tejtermékeket.

Hasmenések esetén a zsírszegényebb tejtermék fogyasztása javasolt pl. sovány túró, csökkentett zsírtartalmú, light sajtok.

Zöldségfélék, gyümölcsök Súlyos hasmenések idejére, illetve hasi területre kapott sugárterápiát követően kialakult szűkületek esetén, korlátozzuk a durvarost tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, pl. száraz hüvelyesek, borsó, magos gyümölcsök fogyasztását.
Gabonafélék Súlyos hasmenések idejére, illetve bélszűkületek esetén korlátozzuk a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárúk fogyasztását, valamint a korpával, olajos magvakkal dúsított kenyérféléket, továbbá a teljes kiőrlésű gabonából készült száraztésztákat, és a barna rizst.