Gyakori kérdések a tápszerekről

taplalkozasi-segedletekAz alábbiakban táplálással és tápszerekkel kapcsolatos gyakori kérdéseket és annak válaszait olvashatja.

 

Mit jelent a táplálásterápia?

Betegségek esetében a kezelés szerves része lehet a táplálásterápia. A táplálásterápia első lépéseként étrendmódosítást javasolnak az orvosok és a dietetikusok a kedvezőbb tápláltsági állapot elérésére. Ha az étrendmódosítás nem elegendő a testtömeg növelésére, vagy a testtömeg csökkenés megállítására, akkor speciális – gyógyászati célra szánt – tápszereket fog javasolni az orvos. Hogy a diéta vagy a tápszer kap nagyobb hangsúlyt a táplálásterápiában, az attól függ, hogy milyen a betegség súlyossága, illetve hogy a mennyire alultáplált valaki.

Mik azok a tápszerek?

A tápszerek egyrészt olyanok, mint a mindennapos élelmiszerek, másrészt olyanok, mint a gyógyszerek. A mindennapos élelmiszerekhez olyan szempontból hasonlítanak, hogy jó minőségű élelmiszerekből készülnek pl. tejből, növényi olajokból és pontosan tudjuk az energia és a tápanyag tartalmukat. Ugyanakkor az egyes tápszerek olyanok is, mint a gyógyszerek, hisz az orvos rendeli el a fogyasztásukat, és az orvos fogja meghatározni, hogy melyik tápszer a legmegfelelőbb az adott betegségben. A betegeknek a dietetikusok és a gyógyszerészek is javasolhatnak tápszert, mert ők is jól ismerik a tápszerek összetételét, és tudják, hogy melyik tápszer a legjobb az adott betegségben, de a végső döntést mindig a kezelőorvos fogja meghozni. Emiatt a dietetikusok és a gyógyszerészek gyakran konzultálnak az orvosokkal, és elmondják a javaslataikat. Végül a kezelőorvos fogja elrendelni a táplálásterápiát, és ő fogja felírni a megfelelő tápszert.

 

Miből készülnek a tápszerek?

A különböző tápszerek, különböző alapanyagokból készülnek. A legtöbb tejfehérjéből, mert ez egy nagyon jól hasznosuló, kiváló minőségű fehérje a szervezet számára, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amire szüksége van a szervezetnek. Zsiradékokból általában olyan zsiradékot tartalmaznak, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára pl. növényi olajokat, illetve pár tápszerben halolaj is van. A szénhidrát tartalmuk általában maltodextrin. Ez egy olyan cukorfajta amely nem olyan édes mint a szacharóz (a szacharóz az a cukor, amit a mindennapokban használunk, pl. a tea ízesítésére), ezért többet tudunk belő fogyasztani, anélkül, hogy kellemetlenül édesnek éreznénk. Tartalmazhatnak tejcukrot (laktóz) is a tápszerek, ezért akinek kellemetlen tünetei vannak a tejcukor fogyasztása után, azok kerüljék a laktóz tartalmú tápszereket. A tápszer csomagolásán mindig fel van tüntetve, hogy az adott termék tartalmaz-e tejcukrot. Továbbá a tápszerek tartalmazhatnak vitaminokat és ásványi anyagokat is, valamint egyéb hasznos tápanyagokat pl. arginint (egy aminosav), amely kedvező a sebgyógyulás szempontjából.

 

Mikor fogyasszunk tápszert?

Ha több kalóriát és tápanyagot igényel a szervezetünk, mint amennyit képesek vagyunk elfogyasztani normál élelmiszerekből, mivel úgy érezzük, hogy a fizikai befogadó képességünk határán vagyunk, akkor segítenek a tápszerek. A tápszerek magasabb energia- és tápanyagtartalommal rendelkeznek, mint a normál élelmiszerek, ezért ha csak kis mennyiséget (4-5 dl-t) képesek vagyunk elfogyasztani, már az is jelentős energiával és tápanyagokkal látja el a szervezetünket. Az orvosok általában akkor javasolják számunkra a tápszerek fogyasztását, ha nagyon alacsony a testtömegünk, vagy még a normál tartományban van ugyan, de elkezdett csökkenni (pl. több mint 5%-kal csökken a testtömegünk, 3-6 hónapon belül), és félő, hogy előbb vagy utóbb soványak, nagyon soványak leszünk. Néha a műtétek előtt vagy után is elrendelhet az orvos tápszert, azért, hogy minél előbb jobb tápláltsági állapotba kerüljünk, mert akkor kevesebb a műtéti komplikáció, és lerövidíthető a kórházi tartózkodás hossza is. A tápszerek magas energia- és fehérje-tartalmú, általában tejcukormentes (kivéve pár tápszer), értékes vitamin és ásványianyag tartalmú készítmények, melyek már viszonylag kis mennyiségben is segítik fedezni a megnövekedett tápanyagigényt.

 

Milyen mennyiségben fogyasszunk tápszereket?

Ha alacsony a testtömegünk, vagy elkezdtünk fogyni, akkor a normál étkezés mellett kb. 500 kcal energiával kellene többet fogyasztanunk naponta ahhoz, hogy meg tudjuk állítani a fogyást, és szükség esetén növeljük a testtömegünket. Napi plusz 500 kcal energiafogyasztással kb. 2 hét alatt lehet 1 kg testtömeg növekedést elérni. A tápszereknek különböző lehet az energia tartalmuk, ezét a magasabb kalóriájúból kb. 400 ml-t, az alacsonyabból kb. 600 ml-t szükséges elfogyasztanunk naponta. A magas fehérje tartalmú tápszerek (fehérjére vonatkoztatott energia %-os megoszlása nagyobb min 20 energia %, vagy 100 ml tápszer fehérje tartalma megközelíti vagy meg is haladja a 10 grammot), segítenek a vázizom-tömeg megőrzésében és növelésében. A magas fehérje tartalmú tápszerekből kb. 400 ml-t fog az orvos javasolni számunkra.

 

Milyen hosszan fogyasszunk tápszereket?

A tápszerek fogyasztása addig szükséges, amíg el nem érjük az ideális testtömegünket, azaz a BMI (body mass index) értékünk nem lesz 20 és 25 kg/m2 között. Attól függően, hogy mennyire voltunk alultápláltak, minimum 1 hónapos, de akár 3-6 hónapos fogyasztásra is szükségünk lehet. A saját BMI értékünket az alábbi képlet segítségével tudjuk kiszámítani:

bmi

Javasolt határértékek:

BMI klasszifikáció BMI (kg/m²) határértékek
Soványság (alultápláltság) <20.0
Megfelelő testtömeg 20 – 25
Túlsúly >25.00